top of page

Valgseier til tidligere prisvinner

Updated: Oct 8, 2018

For fire år siden mottok han Svenssonprisen. Nå er han valgt som senator i Mexico.
Venstresidens kandidat López Obrador har vunnet presidentvalget i Mexico med 53 prosent av stemmene. Det kunne valgkommisjonen i landet fastslå mandag morgen. Obrador representerer venstrepartiet Morena, som også gjorde det svært godt i kampen om 500 representanter i underhuset og 128 medlemmer i senatet.


En av de som ble valgt inn i senatet var Napoleón Gómez Urrutia, som leder fagforeningen Los Mineros. Urrutia ble æret med Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter i 2014 for sin iherdige innsats for sosial rettferdighet og gruvearbeideres rettigheter i Mexico.

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, sendte tirsdag en hilsen til fagforeningen Los Mineros og Napoleón Gómez Urrutia. Der gratulerte han, sammen med Svenssonstiftelsen, for seieren i senatsvalget på vegne av medlemmene i Industri Energi.


I brevet skriver Alfheim blant annet at han anerkjenner Gómez Urrutia for hans innsats for gruvearbeideres rettigheter og sosial rettferdighet i Mexico. Han minte også om den sterke solidariteten mellom arbeidstakere i begge landene og ønsket lykke til med arbeidet for å styrke menneskerettighetene og faglige rettigheter i Mexico.


Etter en stygg gruveulykke i 2006 var Gómez Urrutia sentral i å fordømme selskapet Grupo Mexico og kreve rettferdighet for ofrene og deres familier. I prosessen gikk Gómez Urritia også ut med sterke anklager mot landets myndigheter. I etterkant av kampanjen mot selskapet ble fire fagforeningsmedlemmer myrdet, og etter å selv ha blitt utsatt for mordtrusler og omfattende undertrykking, forlot Gómez Urrutia Mexico i 2006. I 2010 krevde for øvrig norsk fagbevegelse at oljefondet skulle trekke ut investeringene fra Grupo Mexico.

Den påtroppende presidenten López Obrador har personlig gått ut i forsvar for Gómez Urrutia og har kalt kandidaturet hans en «rettferdighetens handling».

Ifølge den mexikanske avisen El Tiempo har Gómez Urrutia allerede «en fot i Mexico» og er ventet tilbake til hjemlandet i august.

コメント


bottom of page